De Cairn terriër komt oorspronkelijk uit Schotland, van het eiland Skye. De Cairn Terriër is van oorsprong een jachthond. Ze werden steenhopen ingestuurd, zogeheten "Cairns", om op klein wild te jagen, zoals ratten en muizen. Tegenwoordig is de Cairn een prima gezinshond.

De Cairn is een kleine, kortbenige hond. Hij bereikt een schofthoogte van 28 tot 31 centimeter. De oren van de Cairnterriër zijn klein, spits en staand. Hij heeft een dubbele vacht: een dikke harde, ruwe bovenvacht en een zachte ondervacht. De kleuren van de Cairn zijn gevarieërd: blond, rood, zandkleur of gestroomd bv. roodgestroomd of donkergestroomd. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 6 tot 9 kilogram. 

 

De Cairnterriër laat zich het best omschrijven als een zeer opgewekte, energieke, vrolijke en intelligente hond, die een ruw spelletje niet uit de weg gaat. De Cairn moet zijn energie

kwijt in een spel met een balletje, met touwtrekken of een fikse wandeling. Veel beweging is noodzakelijk!

Een Cairn is zelfstandig, moedig en houdt altijd alles in de gaten. Hij gaat overal op af: zijn jagersinstinct heeft hij niet verloren. Luisteren is dan zeker moeilijk, vooral als hij een vogeltje of kat ziet. De Cairn kan eigenwijs zijn, maar even later is hij weer erg aanhankelijk. Uiteraard hebben ze een juiste en consequente opvoeding nodig!

Een opvoedcursus is zeker aan te bevelen. De Cairnterriër kan goed overweg met kinderen en je kunt hem overal mee naar toe nemen.